Adab Menuntut ILMU menurut Imam Al-Ghazali

KUMPULAN ILMU A2 PENULISAN KREATIF 2016

Sebelum saya menceritakan tentang adab-adab menuntut ilmu, marilah kita kenali siapakah insan yang digelar Abu Hamid ini 🙂

Nama sebenar Imam Al-Ghazali ialah Muhammad bin Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Al-Ghazali Altusi. Beliau lebih dikenali dengan panggilan Al-Ghazali iaitu nisbah kepada kampung tempat kelahirannya iaitu Ghazalah yg terletak dipinggir bandar Tusi di dalam wilayah Kharasan, Parsi (Iran). Ringkasnya, Al-Ghazali bererti orang Ghazalah, kemungkinan juga, panggilan tersebut dinisbahkan kepada bapanya yang merupakan seorang tukang tenun kain bulu (dalam bahasa Arabnya disebut ‘alghazzal’). Beliau lahir pada tahun 450H bersamaan 1058M.

Imam Al-Ghazali digelar Abu Hamid, yang bererti bapa kepada Hamid iaitu anaknya. Beliau juga mendapat gelaran Hujjatul Islam iaitu suatu gelaran penghormatan yang diberikan kepadanya kerana kejituan dan kekuatan hujahnya di dalam membela agama Islam. Abu Hamid Muhammad Al-Ghazali Altusi adalah seorang tokoh ulama’ yang luas ilmu pengetahuannya dan merupakan seorang pemikir besar dalam sejarah falsafah Islam dan dunia. 

View original post 349 more words

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s